UNITAT: OPERADORS TECNOLÒGICS

ACTIVITAT: ESFORÇOS EN ELS MECANISMES.

TIPUS D'UNIONS.

Per a contestar aquest guió, hauràs de buscar entre el material que tens al final del guió, en el llibre de text i en els teus coneixements. Com en totes les activitats, es valorarà el teu grau d'autonomia, es a dir, que la puntuació serà tant més alta com més preguntes hagis pogut resoldre correctament sense l'ajuda del professor. A més, si fas preguntes que tenen una resposta directa entre els fulls del guió, perdràs punts automàticament.

Per tant, és aconsellable que segueixis les Normes de realització d'activitats, i llegeixis les fotocòpies adjuntes o pàgines del llibre indicades abans de contestar les preguntes i exercicis proposats, a menys que coneguis la resposta adequada directament.

MATERIAL: Fotocòpies auxiliars: 8 pàg.; 6 pesos (2 d'acer, 2 de guix i 2 de fusta). Llibre de text Tecnologia de tercer d'ESO de l'editorial Santillana. Altres llibres de la biblioteca d'aula.

OBJECTIUS: Acabada l'activitat, les capacitats assolides han de ser:

• Conèixer els diferents tipus de sol·licitacions que reben els operadors mecànics.

• Comprendre la influència de la forma de la peça en la resistència mecànica que presenta.

• Realitzar forats roscats, utilitzant les eines i tècniques adequades, tanmateix com la terminologia.

• Entendre la classificació, utilització i característiques dels diferents tipus de unions habituals.

DESENVOLUPAMENT:

1) Llegiu l'explicació dels diferents tipus d'esforços que reben les peces i els operadors mecànics i indicau quins tipus d'esforços han de suportar sis de les peces de la llista següent, indicant quin és el més fort d'ells (per detectar-ho, és molt útil imaginar-se la peça feta de plastilina i pensar quina deformació sofriria):

Tornavís, trampolí, cables d'ascensor, mànec de martell, cigonyal, muntants (cames) de prestatgeria, alicates, broca.

2) La facilitat amb que les peces aguanten els esforços que reben no depèn només del material del que estan fetes, sinó que també depèn de la forma que tenen.

A continuació heu d'experimentar per descobrir quin tipus de perfil aguanta millor els diferents tipus d'esforç. Per això heu de collir un full UNE A4 i partir-lo en 8 parts iguals, de 150 x 50 mm aproximadament. Amb aquests trossos de paper haureu de preparar 8 perfils, dos lineals, dos en L de costats iguals, dos en U i dos circulars, fent-ne un del gruix del paper i l'altre del paper en doble, per a cada un d'ells (mireu les fotocòpies del guió per entendre-ho millor). Posau adhesiu en els extrems perquè no es desfaci. Llavors pensau una manera de comparar la resistència per a cada tipus d'esforç, mesurant el pes que aguanta cada perfil. (en les fotocòpies teniu suggeriments).

3) Llegint les fotocòpies pàg. 188 a 191 i 23, 24 tanmateix com les pàgines 96, 97, 110 i 111 del llibre de 3r (Tecnologia Ed. Santillana) (pàg. 88, 89, 146, 147 del llibre en castellà) contesteu:

• Quants tipus de perns i femelles diferents trobeu? Dibuixeu-los

• Explica que són i com funcionen els passadors.

• Com es representen gràficament els perns i les femelles?

• Què és el perfil d'un cargol? Quins són els principals tipus?

• Què és el pas d'una rosca?

Respecte a la fabricació de rosques: (pàg. 209 i 210)

• Quines són les eines per a fer rosques mascles i quines per fer forats roscats?

• Per què hi ha més d'un mascle de roscar quan volem fer un tipus de forat roscat?

• Resumeix el procés per a fer un forat amb rosca M4 x 100

• Què volen dir les lletres i els nombres M4 x 100?

• Per a que serveixen les fileres ("terrajas") ?

• De quin diàmetre ha de ser la peça a la que li vulguem fer rosca amb una filera?

 

4) Seguint les indicacions dels apartats anteriors, fes la rosca que et digui el professor.

ACTIVITAT OPCIONAL:

5) Busqueu entre les fotocòpies complementàries (que heu de demanar al professor) els diferents tipus d'unions que hi ha i feis un resum, (diferenciant les unions segons el material al que s'apliquen fusta, metalls fèrrics, no fèrrics o plàstic) explicant cada tipus amb un màxim de 2 línies (millor amb una línia). Després contesteu les següents preguntes:

• Què és el metall d'aportació d'una soldadura?

• Per què es diuen certes soldadures, "soldadures oxiacetilènica".

• Fes un esquema escrit dels diferents tipus de soldadures.

• Quan utilitzarem adhesius polivalents i quan específics?

• De la llista d'adhesius que teniu al guió, indicau-ne tres de polivalents i 3 d'específics (en aquests darrers, escrivint l'aplicació)

• Diferències d'utilització i aplicació entre la cola blanca i la cola de contacte?

• Quins avantatges i quins inconvenients tenen els adhesius termofusibles?

• Quin sistema d'unió s'utilitza a les tapes de les llaunes de begudes refrescants?

• Esquematitza (gràficament) 3 tipus d'encadellament de fusta

 

 

ESFORÇOS MECÀNICS EN LES PECES I

EN ELS MATERIALS.

 

Els operadors mecànics i totes les peces que formen part de mecanismes, per senzills que siguin, estan sotmesos a forces i moments que produeixen uns esforços sobre el materials dels que estan fetes aquestes peces. Segons el tipus d'esforç, i la magnitud que tengui, el material pot no aguantar i la peça trencar-se.

Quan es treballa amb mecanismes és important saber quins esforços rep cada peça, per evitar que es trenqui o per a saber perquè s'ha trencat, i així poder-la arreglar.

Els esforços, com ja s'ha comentat, poden estar produïts per Forces i per Moments de Forces (que com ja sabeu, es produeixen quan una força actua a una certa distància). Els tipus principals són els següents:

 

 

ESFORÇOS PRODUÏTS PER FORCES:

Els diferents tipus se diferencien segons la direcció que té la força que actua sobre la peça respecte la direcció principal (la més grossa) d'aquesta.

TRACCIÓ: aquest esforç es produeix en peces on la força actua en la mateixa direcció que la dimensió principal de la peça, intentant estirar-la.

Es el tipus d'esforç que han d'aguantar totes les cordes i cables que s'utilitzen, ja que es l'únic que poden suportar sense deformar-se.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

COMPRESSIÓ: Aquest esforç, a l'igual que l'anterior, actua en la direcció principal de l'operador, però en aquest cas, espitjant el material, comprimint-lo.

És l'esforç més important que han de sofrir els elements de suport vertical, com per exemple, les nostres cames.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TALL: La direcció en que actua la força que provoca aquest esforç és la perpendicular a l'anterior, es a dir, a 90º de la dimensió principal de l'objecte.

Aquest tipus d'esforç és molt important en les baules de la cadena de bicicleta o moto, en els bulons dels motors d'explosió, etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ESFORÇOS PRODUÏTS PER MOMENTS.

 

 

En aquest cas, els diferents tipus d'esforços depenen també de la direcció del moment respecte a la dimensió principal de l'objecte. (Recordeu que el moment d'una força és un vector que té una direcció perpendicular al pla format per la força i la distancia)

FLEXIÓ: es produeix quan el moment té la direcció perpendicular ( a 90º) de la direcció principal de la peça, intentant doblegar la peça.

Es el tipus d'esforç bàsic en els ponts.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TORSIÓ: En aquest cas, el moment que produeix l'esforç té la mateixa direcció que l'eix principal de la peça, intentant retorçar-la sobre ella mateixa.

És el tipus d'esforç més important en els poms de les portes, en els eixos dels panys, etc.