ACTIVITAT II: CONSTRUINT PESOS

(Materials orgànics: La Fusta)

 

L'objectiu d'aquesta activitat, igual que el de les propostes amb altres materials, és fabricar petits pesos de diferents materials, que ens serviran per anar desenvolupant experiències de classes posteriors. Al mateix temps, aprendreu i/o practicareu l'ús de les eines més simples per a cada un dels materials.

La fusta és un material que prové, com tots sabeu, dels troncs i branques dels arbres, i per tant, prové d'un esser viu: per això se l'anomena orgànic. Les característiques que fan de la fusta un material pràctic són la seva lleugeresa (ligereza) i la relativament alta resistència. Malgrat temps enrrera s'utilitzava molt, ja que era de facil obtenció, avui dia ha quedat molt substituida pels materials plàstics, més lleugers i resistents, i en general més barats, quedant la utilització de la fusta per casos on interessa una estètica refinada.

L'activitat consisteix en construir pesos de 10 g., de la forma representada en el dibuix del final, utilitzant el perfil rodó (redondo) de fusta del que disposau. Com veis, primer haureu de calcular de quina llargada heu de tallar el rodo perque, al final, tengui la forma adecuada i el pes exacte.

En el vostre quadern heu d'apuntar, a part del nš i nom de l'activitat, tots els calculs que faceu i tota aquella informació que cregueu interessant. Obtindreu millor puntuació quan més complet estigui el quadern i més exacta sigui el pes de la peça construida (per a cada 5 % de diferència perdreu 1/2 punt)

 

DESENVOLUPAMENT

1) Heu de calcular la llargada a la que heu de tallar el rodó per a que la peça que obtingueu pesi 10 g.

Dada: la densitat de la fusta depén molt del tipus de fusta, del grau d'assecament que té (les fustes recient tallades pesen més), etc. Per el cas de la fusta de pi que teniu, podeu suposar una densitat de 570 Kg/m3 aproximadament.

 

Recorda que la densitat d'un material és la masa d'aquell material (en Kg) dividit pel seu volum (en m3). Com a pista us diré que 1 m3 és igual a 1 000 000 cm3 i que el volum del cilindre (la peça a realitzar pràcticament ho és) el podeu trobar al vostre llibre de matemàtiques, al capítol d'àrees i volums.

2) Una volta heu calculat la mesura, us toca utilitzar les ferramentes. Utilitzant les eines de que disposau i anant molt alerta a no colpejar o ratllar la taula, heu de treballar un poc. Pensau que heu de fer, al menys, dues peces cada un de vosaltres.

Passes:

- Col× locau el rodó al cargol de banc, que quedi ben subjecte (però sense esclafar-lo) i de manera que surti de les mordasses el mínim necessari per tallar amb facilitat.

- Marcau, utilitzant la cinta mètrica i el llapis, el nivell per on heu de tallar. Pensau que us convé marcar un poc de més per compensar el xap lateral que heu de fer i per després ajustar amb la raspa el pes exacte (si tallau la peça massa curta, no us servirà, i desaprofitar material baixa la puntuació)

- Colliu la serra de marqueteria (que és l'eina que s'utilitza per tallar fusta) i col× locau-li la fulla, de manera que les dents tallin quan estireu (al contrari de com es fa amb l'arquet de metalls). (Pensau que la fulla ha d'estar correctament tensada. Si teniu dubtes, preguntau al professor).

- Feis una petita rascada amb la fulla de la serra, allà on voleu tallar, i després, seguint les instruccions de les fotocopies del final, començau a tallar. (No pitjeu massa la serra contra el material, ja que es rompra la fulla i l'hareu de pagar. Heu de deixar lliscar (patinar) la serra sobre el material, pitjant un poc cap a baix a la vegada).

- Una volta tallat el tros, li heu de fer la ranura lateral. Per això col× locau correctament la peça en el cargol i serrau fins on correspongui.

- Per últim, us toca ajustar la peça al pes exacte. Demanau al professor que us pesi la peça que teniu. Apuntau el pes. Llavors, amb el peu de rei, mesurau l'alçada de la peça, el més exacte que pogueu. Coneixent el pes i el tamany actual de la peça, podeu calcular quin tamany ha de tenir per fer el pes exacte. Anau llimant (amb la raspa per fusta, i seguint les instruccions de les fotocòpies del final) fins que obtingueu la mesura adecuada. Demanau al professor que faci la comprovació final.

 

 

 

 

OBSERVAU: que l'escala del dibuix que teniu al final és diferent del que solieu veure. Això és perque es tracta d'una escala d'ampliació, és a dir, que el dibuix és més gros que la peça real. Per això hi ha més d'una unitat de dibuix per cada una de la realitat.