UNITAT: ELECTRICITAT

ACTIVITAT 24: MESURES ELÈCTRIQUES. TENSIÓ I INTENSITAT.

Aquest guió té una sèrie d'activitats pràctiques que has de realitzar durant les classes, i algunes preguntes teòriques o més intel·lectuals que podràs contestar, una vegada fetes les pràctiques, a casa. Algunes són voluntàries, i per tant has de contestar-les només si vols o tens temps de sobra, i donaran punts extra (però únicament si abans has fet totes les parts obligatòries).

Recorda que es valorarà el teu grau d'autonomia i que segueixis les Normes de realització d'activitats.

MATERIAL: Polímetre digital (deixar apagat mentre no s'usi), font d'alimentació MANSON EP-603, 2 cables aïllats d'un color i dos d'altre, 2 làmpades amb portalàmpades, un motor amb politja. Manual d'instruccions del polímetre i de la font d'alimentació. Gràfica d'efectes del corrent elèctric sobre el cos humà.

OBJECTIUS: Acabada l'activitat, l'alumne ha de ser capaç de:

• Utilitzar correctament les funcions de mesura de V i I d'un polímetre.

• Conèixer les parts essencials i el maneig bàsic d'una font d'alimentació.

• Relacionar les mesures de tensió, intensitat i resistència dels circuits senzills.

DESENVOLUPAMENT:

Heu d'apuntar els valors de totes les mesures que aneu fent perquè després els necessitareu en els exercicis.

1) Llegir les normes de funcionament de la font d'alimentació i col·locar el limitador de corrent en posició mitja i el de tensió en posició mínima.

2) Mesurar i comprovar la tensió en els borns de la font (les dues fixes, de 5 i 12 V. respectivament, i la variable, indicada pel voltímetre incorporat a l'aparell, en posicions de 3, 5, 10, 15 i 20 V.). (Evitar l'error de paralatge)

3) Comprovar a la gràfica d'efectes del corrent elèctric sobre el cos humà quin és la màxima intensitat suportable sense cap efecte per al cos.

4) Connectar l'amperímetre del polímetre per mesurar la intensitat que circularà entre les vostres mans quant contacteu amb els borns de tensió variable de la font d'alimentació.

EN ELS EXERCICIS SEGÜENTS NO JUGUEU AMB ELS INSTRUMENTS PERQUÈ US PODEU FER MAL. L'ÚS INCORRECTE SERÀ FORTAMENT SANCIONAT, ENCARA QUE NO HI HAGI CAP ACCIDENT.

5) Començant amb la tensió a 0 V., i amb el polímetre indicant la intensitat que circula entre les mans d'un de vosaltres, anau pujant lentament la tensió i apuntant a quin valor de tensió us atravessen cada un dels següents corrents: 5 uA, 10 uA, 20 uA, 40 uA. (Feis l'experiència per a cada un de vosaltres).

6) Utilitzant les làmpades i la sortida de 5 V. fixa de la font, mesurau amb el polímetre, i amb l'amperímetre de la font d'alimentació, la intensitat que circula per cada bombeta connectada independentment, i després per les dues connectades primer en paral·lel i després en sèrie. Observau el grau d'il·luminació de cada cas.

7) Connectar el motor a la sortida de tensió variable (situada a 0 V.) i anar pujant la tensió fins a 3 V. mentre el motor s'accelera. Mesurar la intensitat en buit i després observar com varia la intensitat si anau frenant (poc a poc) el motor amb l'ungla. Mesurar, amb el polímetre com ohmímetre, la resistència interna del motor (heu de tenir l'eix frenat)

8) Exercicis obligatoris:

• Dibuixar una gràfica de la tensió aplicada per a cada un dels corrents que us han atravessat. Quina forma té aquesta gràfica?

• Calcular la resistència del vostre cos i la resistència de les bombetes, en cada un dels muntatges mesurats. La resistència del vostre cos ha tengut sempre el mateix valor?

9) Exercicis voluntaris:

• Calcular la força contra-electromotriu del motor treballant en buit amb el valor de resistència interna mesurat.