UNITAT: ELECTRICITAT

ACTIVITAT 23: UTILITZACIÓ I MESURES DE RESISTÈNCIES ELÈCTRIQUES.

Aquest guió té una sèrie d'activitats pràctiques que has de realitzar durant les classes, i algunes preguntes teòriques o més intel·lectuals que podràs contestar, una vegada fetes les pràctiques, a casa. Algunes són voluntàries, i per tant has de contestar-les només si vols o tens temps de sobra, i donaran punts extra (però únicament si abans has fet totes les parts obligatòries).

Recorda que es valorarà el teu grau d'autonomia i que segueixis les Normes de realització d'activitats.

MATERIAL: Polímetre analògic (tenir en posició apagada mentre no s'utilitzi), 2 portalàmpades, 2 bombetes, 1 microrruptor, 2 pinces de cocodril, 2 trossos de conductor aïllat, 1 recipient graduat. Manual d'instruccions del polímetre.

OBJECTIUS: Després de l'activitat l'alumne hauria de:

• Conèixer el funcionament del polímetre com ohmímetre.

• Mesurar la resistència de diferents objectes sense dificultat.

• Relacionar el valor de la resistència amb les consideracions de materials conductors i aïllants.

• Saber utilitzar correctament les diferents escales i evitar l'error de paralatge.

DESENVOLUPAMENT:

Heu d'apuntar els valors de totes les mesures que aneu fent perquè després els necessitareu en els exercicis.

1) Comprovau que el polímetre pot funcionar com ohmímetre en tots els rangs d'escala (operació de posta a zero) (Recordau evitar l'error de paralatge).

2) Mesurar la resistència entre dos dits de la mateixa mà (índex i polze), entre les dues mans (polzes) i entre la mà i la cama contraria (dalt la pell), de cada un, i apuntar-ho.

3) Repetir la mesura entre les dues mans, però ara primer utilitzant un guant de treball en una de les mans, i després collint la punta de prova del polímetre amb un paper enmig. (Apuntar sempre les mesures obtingudes i fer-ho cada un dels components.)

4) Mesurar la resistència entre les mans, però ara banyant un poc la punta dels dits, primer amb aigua i la segona mesura amb oli. (una gota)

5) Posar un poc d'aigua destil·lada en el recipient dosificador i mesurar la resistència amb les puntes el més separades possible. Afegir un poc de sal i tornar a mesurar (després de remenar, naturalment). Per últim, substituir l'aigua anterior per aigua de grifo i tornar a mesurar.

6) Mesurar la resistència de cada una de les làmpades (muntades en el portalàmpades) per separat i després mesurar-la de les dues làmpades juntes, primer connectades en sèrie i després en paral·lel. Observar durant la medició si el filament de les bombetes s'encén i si ho fa, quan ho fa més. Hi ha alguna variació de la resistència quan està apagada que quan està encesa la bombeta?

7) Mesurar la resistència entre els terminals del microrruptor, fent totes les posicions i combinacions possibles.

8) Exercicis obligatoris:

• Calcular la intensitat que circularia entre les dues mans, en cada un dels casos estudiats (apartats 2, 3 i 4) si tocassiu els pols d'un endoll (220 V.)

• Calcular a quina tensió hauríeu de connectar-vos perquè circulàs entre la mà i la cama, cada una de les següents intensitats: 5 uA, 10 uA, 20 uA, 40 uA, 30 mA. (1000 uA = 1 mA)

9) Exercicis voluntaris:

• Buscar la resistivitat de la fusta, l'aigua de mar, el polietilè (plàstic), el Ferro, el Coure i l'Alumini. (en les mateixes unitats tots els materials)

• Calcular la llargada que hauria de tenir una barra de cada un d'aquests materials perquè poguéssiu tocar un endoll amb la barra a un pol i l'altre mà a l'altre, sense que us atravessasin més de 30 mA (la fórmula de la resistència és Resistència resistivitat·llargada/secció. Suposau una secció (àrea) de 1 en tots els casos)