UNITAT: REPRESENTACIÓ GRÀFICA

ACTIVITAT 6: PERSPECTIVES: PERSPECTIVA AXONOMÈTRICA.

 

 

Per a contestar aquest guió, hauràs de buscar entre el material que tens al final del guió, en el llibre de text i en els teus coneixements. Com en totes les activitats, es valorarà el teu grau d'autonomia, es a dir, que la puntuació serà tant més alta com més preguntes hagis pogut resoldre correctament sense l'ajuda del professor. A més, si fas preguntes que tenen una resposta directa entre els fulls del guió, perdràs punts automàticament.

Per tant, és aconsellable que segueixis les Normes de realització d'activitats, i llegeixis les fotocòpies adjuntes o pàgines del llibre indicades abans de contestar les preguntes i exercicis proposats, a menys que coneguis la resposta adequada directament.

MATERIAL AUXILIAR: Fotocòpies: 8 pàgs.; 2 peces de fusta.

OBJECTIUS: Després de l'activitat es preten que l'alumne/a:

• Conegui els principis de representació de l'axonometria.

• Realitzi perspectives axonomètriques d'objectes senzills.

• Compari i analitzi la capacitat expressiva dels diferents sistemes de representació gràfica.

DESENVOLUPAMENT:

1) Llegeix atentament les fotocòpies que tens al final d'aquest guió i respon en el teu quadern a les següents preguntes:

a) Quantes vistes es necessiten per representar un objecte o estructura tridimensional amb les perspectives?. Compara-ho amb les vistes necessàries en la representació dièdrica.

b) Quines perspectives utilitzen eixos per representar les figures ? Quina utilitza focus o punts de fuga ?

La perspectiva axonomètrica és un tipus de perspectiva on s'utilitzen tres eixos fonamentals per a representar les direccions principals d'un objecte (amplada, alçada i fondària). Depenent del punt de vista que es prengui, els eixos de la perspectiva tindran uns angles o uns altres entre ells, donant lloc a dibuixos lleugerament diferents. (figura primera de la plana 52 del llibre de text). Segons siguin els angles que se formen, iguals o diferents entre ells, les perspectives corresponents reben un dels següents noms:

 

 

 

 

 

 

 

 

Perspectiva Trimètrica:

els angles que formen els tres eixos són tots diferents

 

Perspectiva Dimètrica:

dos dels angles entre els eixos són iguals però diferents del tercer

 

Perspectiva Isomètrica:

els tres angles formats són iguals entre ells i per tant iguals a 120 º (360º / 3 = 120º)

( Fixa't que sempre l'eix Z és vertical)

figura 6.1

Còpia en el teu quadern els dibuixos que t'indiquin, remarca amb un color diferent, utilitzant el regle, els eixos principals, indica quin valor tenen els angles entre els eixos i digues de quin dels anteriors tipus de perspectiva axonomètrica es tracta.

OBSERVACIÓ: Intenta que els angles que marquis siguin el major possible cada un d'ells. Per això tingues en compte que pots allargar qualsevol eix en el sentit contrari des del punt central dels eixos (fixa't en les línies discontinues de la figura 6.1 anterior.)

2) La perspectiva cavallera és un tipus de perspectiva dimètrica o trimètrica on l'angle entre els eixos XZ té 90º i els altres dos angles poden ser iguals entre ells (135º cada un: Perspectiva dimètrica) o be diferents (perspectiva trimètrica). Amb l'ajut de les fotocòpies del final del guió respon les següents preguntes:

a) Quin és l'angle d'inclinació més habitual en la perspectiva cavallera ? En quant es redueixen normalment les mesures sobre l'eix inclinat (eix Y)?

b) Fes un resum de les passes a seguir per fer una perspectiva cavallera sobre paper normal, on es contestin les següents preguntes, entre altres:

• . Què és i per a què creus que serveix el sòlid capaç (mira les fotocòpies (pàg. 53) i pensa un poc).

• Per a fer una perspectiva cavallera sobre paper normal , Quin instrument de dibuix s'ha d utilitzar per aconseguir la inclinació de 45º en l'eix OY?

• Una volta traçats els eixos, amb quines mesures es dibuixa la cara frontal de la figura ? Per quant dividim les arestes de la cara oblíqua ?

 

3) En lloc de l'activitat proposta en les fotocòpies, dibuixa en una fulla en blanc, amb els instruments de dibuix (escaire, cartabò, compàs, etc., es a dir, has de fer un dibuix delineat, no un croquis), la perspectiva cavallera de la figura que t'assenyalin.

 

4) La perspectiva isomètrica és, junt amb la cavallera, la perspectiva axonomètrica més utilitzada. Contesta les següents preguntes:

a) Quins angles utilitza aquesta perspectiva? Per què?

b) Per fer una perspectiva isométrica sobre paper normal, quin instrument de dibuix s'ha d'utilitzar per aconseguir la inclinació de 30º en els eixos X y Y?

Al contrari del que diuen les fotocòpies, en la perspectiva isomètrica les mesures s'han de reduir en els tres eixos. Per a reduir-les s'han de multiplicar les mesures reals sobre els eixos principals per 0,865.

c) A quina figura geomètrica correspon una circumferència en perspectiva isomètrica?

d) Per què es dibuixa un oval en lloc de l'anterior?

5) Dibuixa en el teu quadern, amb els instruments de dibuix (escaire, cartabò, compàs, etc.), en perspectiva isomètrica, un quadrat de 8 cm. de costat (no oblidis aplicar el coeficient de reducció) i dins ell dibuixa un oval, tal com t'explica la pàgina 56 del llibre de 4rt (fotocòpia), resumint les passes més importants que has de fer.

 

6) En la mateixa fulla de l'exercici 3, per la cara de darrera (o a la mateixa cara si t'hi cap), dibuixa l'objecte que havies fet aleshores, però ara en perspectiva isométrica.

7) Observa les dues perspectives i explica quina creus que representa millor l'objecte.